Luchtfoto Bospark


In de natuur

Speulder- en Sprielderbos Het eeuwenoude Speulder- en Sprielderbos is een van de mooiste en oudste bossen van ons land. Naar verluidt bestond 10.000 jaar geleden al, dus na de laatste IJstijd, een bosrijk gebied tussen Speuld, Drie, Koudhoorn en Houtdorp. Nog steeds is het een prachtig, mystiek stukje natuur waar kromme, in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen de sfeer bepalen.

Schaapskooi In Ermelo kunt u de grootste schaapskooi van Europa bezoeken: maar liefst 400 m² groot! De kudde is, onder leiding van de schaapherder, nagenoeg elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur op de heide te vinden. Grote kans dat u deze tegenkomt als u van de heide geniet!

Romeins marskamp In de Romeinse tijd, omstreeks het jaar 170, lag op de Ermelose heide een marskamp voor het Romeinse leger dat zo’n 9 ha groot was en plaats bood aan zo’n 4000-6000 legionairs. De contouren hiervan zijn nog duidelijk te zien. De aarden verdedigingswallen zijn rijksmonument en in 2006 deels gerestaureerd.

De legende van het Solse Gat In het Speulderbos tussen Putten, Garderen en Drie ligt het Solse gat, een grote kuil tussen de heuvels. Vermoed wordt dat het merkwaardig grote gat in de bodem is ontstaan door een enorm brok smeltend ijs in de ijstijd. Ook wordt gesproken over een machtig klooster met veel torens dat op die plek heeft gestaan.

Kasteel Staverden De bijnaam van kasteel Staverden is ‘de wittepauwenburcht’. Het Huis Staverden werd sinds 1400 namelijk beheerd door leenheren die verplicht waren witte pauwen te fokken om witte pluimen te leveren voor de helmen van de graven. Tot op de dag van vandaag worden op Staverden nog witte pauwen gehouden. De pluimen worden elk jaar aan de commissaris van de koningin overhandigd.

Landgoed Oud Groevenbeek Oud Groevenbeek is een landgoed tussen Ermelo en Putten. Het ontleent zijn naam aan een spreng (gegraven beek) die op het domein ontspringt. Op het 224 hectare metende landgoed staan een jugendstil landhuis uit 1907, een kas, een watertoren uit 1912 en diverse bijgebouwen.

Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder (heel interessant en leuk ook voor kinderen), Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Bij de toegangspoorten en het bezoekerscentrum staan gratis witte fietsen ter beschikking.Bos         Hei


Actief genieten

Paardensport Door de aanwezigheid van bos en heide is de omgeving van Bospark De Heivlinder uitermate geschikt voor ruiter en paard. Het Bospark zelf is dat ook: De Heivlinder beschikt over paardenboxen en voldoende groene weides. Dat wordt volop genieten van de vrije natuur!

Sportief op het water Veel plaatsen langs de Randmeren bieden u de gelegenheid van het water te genieten. U kunt bijvoorbeeld terecht aan de stranden van het Veluwemeer bij Elburg, Strand Horst bij Ermelo, Strand Nulde of Strand Hulckestein aan het Nijkerkernauw.

Attractieparken In de omgeving van Ermelo bevinden zich drie grote, bekende attractieparken: Walibi World in Biddinghuizen, het Dolfinarium in Harderwijk en Familiepretpark Koningin Julianatoren in Apeldoorn. Hier kan iedereen zich met gemak een dag vermaken.

Indianendorp In het bos van Ermelo ligt het ‘Indianendorp’. Dit is een speelweide met speeltoestellen en picknicktafels die gratis toegankelijk is.

Zwemparadijs Calluna in Ermelo is een paradijs voor iedereen. Er zijn een openluchtbad, zonneweide, whirlpool, bruisbad, peuterbad, glijbaan, sauna, zonnebanken et cetera.

Strand Strand Horst is door de gunstige ligging en het ondiepe water in het prachtige meer één van de beste surflocaties van Nederland. Zwemmers en zongenieters kunnen terecht op verschillende zandstrandjes. Bootliefhebbers gaan een kijkje nemen bij de jachthaven. Voor een hapje en een drankje zijn er verschillende strandkiosken.Paleis Het Loo


Cultuur

Paleis Het Loo In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie als museum opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn fraaie ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland heeft een bezoek aan het paleis in elk jaargetijde zijn bekoring.

Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Centraal staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin.
Restaurant "Boshuis Drie"


Restaurants

Boshuis Drie Dit restaurant in het Speulderbos in Drie (Ermelo) bevindt zich in een Veluwse boerderij uit 1765 waar zo veel mogelijk authentieke details bewaard zijn gebleven. Het kapelletje waartegen de boerderij is aangebouwd is nog goed te zien. In het restaurant kunt u genieten van gevarieerde gerechten, zoals pannenkoeken, seizoensspecialiteiten, streekgerechten, vegetarische gerechten en vis- en wildspecialiteiten.

De Schout van Ermel In het gezellige centrum van Ermelo bevindt zich De Schout van Ermel: een grand café, lounge- en (tapas)restaurant. Hier kunt u genieten van een hapje en drankje van de lunch- en dinerkaart of smullen van heerlijke Spaanse tapas.

De Dorpskamer Gevestigd midden in het centrum van het Veluwse Ermelo. De DorpsKamer is sfeervol ingericht met verschillende kamertjes met eigen warme, huiselijke interieurs.

Brasserie Staverden ligt in de kasteeltuin van landgoed Staverden. U kunt hier genieten van een een lekker kopje koffie, een lunch, high tea of diner. De Brasserie heeft een eigen moestuin en kas en maakt gebruik van streek- en seizoensproducten.